Find mere om:
Tag advarselslamperne alvorligt | bil.guide.dk

Tag advarselslamperne alvorligt

Nogle lamper betyder stop. Med andre kan man godt liste på værksted, advarer prøveinstitut.

Hvornår er vi der?

Mange kender børnenes spørgsmål fra bagsædet, netop som den feriepakkede bil er kørt ind på motorvejen.

Så kan det blive en lang tur, men en lang tur kan det også blive, hvis det ikke er børnene, men et af bilens alarmsystemer, der giver signal.

TÜV: Sikkerheden på spil

Også advarselslamper har det med at begynde at blinke, netop som familien tror, at ferieturen er godt begyndt. Der kan endda ske, selv om bilen lige har været til et tjek inden turen.

Og advarselslamperne skal tages alvorligt, for nogle defekter kan have afgørende betydning for sikkerheden. I nogle tilfælde bør man stoppe omgående og få bilen slæbt på værksted, mens man i andre tilfælde godt kan køre videre til et værksted, advarer det tyske prøveinstitut TÜV Süd i München i en pressemeddelelse.

Advarselslamper for olie, bremser og batteri er kendt af de fleste bilister, men i hvert fald nogle af os må nok erkende, at vi ikke lige har lært betydningen af samtlige advarselslamper udenad fra instruktionsbogen. Så er der ikke så meget andet at gøre end at stoppe og finde ud af, hvad den lysende lampe betyder.

Rødt betyder stop

Når der drejer sig om advarsler om faldenden olietryk eller manglede bremsevæske, skal om omgående standse og stoppe motoren, fastslår TÜV Süd. En påfyldning af olie kan måske løse det første problem, men bremserne skal kontrolleres på et værksted.

Men hvad gør man, hvis advarselslamperne for de blokeringsfrie bremser (ABS), airbag eller stabiliseringssystemet (ESP) lyser? En hovedregel er ifølge eksperter fra TÛV, at ved røde lamper skal man standse, mens man ved orange lamper måske kan køre videre.

Hjælpesystemer som ABS og ESP har haft positiv indflydelse på ulykkesstatistikkerne. Men biler kunne både styre og bremse, før assistentsystemerne blev standard. Derfor kan man godt køre videre, hvis en af de lamper lyser.

Få det tjekket

"Men man bør køre til det nærmeste værksted, fordi bilen vil reagere helt anderledes, hvis systemerne ikke virker. Ellers kan man risikere at blokere bilens hjul ved en pludselig opbremsning på en våd vej," fortæller Philip Puls fra TÛV Süd.

Det samme gør sig gældende, hvis advarselslampen for bilens airbagsystem lyser. Så skal turen også gå forbi det nærmeste værksted.

"Det kan muligvis betyde, at en eller flere af bilens airbags ikke udløses i tilfælde af en ulykke," advarer Philip Puls.

Guide: Rigtigt dæktryk sparer brændstofpenge

13-09-2014: Mange har forkert dæktryk og kan spare op mod 1.000 kr. årligt ved at holde øje. Læs artikel

Guide: Tag rusten i opløbet

05-04-2014: Det kan være svært helt at undgå rust. Men kontrol kan forebygge meget. Læs artikel

Guide: Nye biler får ”røde hunde”

05-04-2014: Overfladerust, hvor rustgarantien ikke dækker, er et problem på mange nyere biler. Læs artikel

Guide: Her er sommerens bedste dæk

27-03-2014: Hold dig fra discountdækkene, lyder rådet fra bilistklubben FDM. Læs artikel

Nyhed: Turbo, tandremme og gearkasser fylder i klager

26-12-2013: Sårbar teknik giver anledning til mange klager. Få reparationsaftalen på skrift. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...