Find mere om:
Tag advarselslamperne alvorligt | bil.guide.dk

Tag advarselslamperne alvorligt

Nogle lamper betyder stop. Med andre kan man godt liste på værksted, advarer prøveinstitut.

Hvornår er vi der?

Mange kender børnenes spørgsmål fra bagsædet, netop som den feriepakkede bil er kørt ind på motorvejen.

Så kan det blive en lang tur, men en lang tur kan det også blive, hvis det ikke er børnene, men et af bilens alarmsystemer, der giver signal.

TÜV: Sikkerheden på spil

Også advarselslamper har det med at begynde at blinke, netop som familien tror, at ferieturen er godt begyndt. Der kan endda ske, selv om bilen lige har været til et tjek inden turen.

Og advarselslamperne skal tages alvorligt, for nogle defekter kan have afgørende betydning for sikkerheden. I nogle tilfælde bør man stoppe omgående og få bilen slæbt på værksted, mens man i andre tilfælde godt kan køre videre til et værksted, advarer det tyske prøveinstitut TÜV Süd i München i en pressemeddelelse.

Advarselslamper for olie, bremser og batteri er kendt af de fleste bilister, men i hvert fald nogle af os må nok erkende, at vi ikke lige har lært betydningen af samtlige advarselslamper udenad fra instruktionsbogen. Så er der ikke så meget andet at gøre end at stoppe og finde ud af, hvad den lysende lampe betyder.

Rødt betyder stop

Når der drejer sig om advarsler om faldenden olietryk eller manglede bremsevæske, skal om omgående standse og stoppe motoren, fastslår TÜV Süd. En påfyldning af olie kan måske løse det første problem, men bremserne skal kontrolleres på et værksted.

Men hvad gør man, hvis advarselslamperne for de blokeringsfrie bremser (ABS), airbag eller stabiliseringssystemet (ESP) lyser? En hovedregel er ifølge eksperter fra TÛV, at ved røde lamper skal man standse, mens man ved orange lamper måske kan køre videre.

Hjælpesystemer som ABS og ESP har haft positiv indflydelse på ulykkesstatistikkerne. Men biler kunne både styre og bremse, før assistentsystemerne blev standard. Derfor kan man godt køre videre, hvis en af de lamper lyser.

Få det tjekket

"Men man bør køre til det nærmeste værksted, fordi bilen vil reagere helt anderledes, hvis systemerne ikke virker. Ellers kan man risikere at blokere bilens hjul ved en pludselig opbremsning på en våd vej," fortæller Philip Puls fra TÛV Süd.

Det samme gør sig gældende, hvis advarselslampen for bilens airbagsystem lyser. Så skal turen også gå forbi det nærmeste værksted.

"Det kan muligvis betyde, at en eller flere af bilens airbags ikke udløses i tilfælde af en ulykke," advarer Philip Puls.

Guide: Brug klimasystemet rigtigt og husk vedligeholdelse

08-07-2016: Brug bilens aircondition så ofte som muligt. Det giver et bedre klima i kabinen, og systemet holder længst, hvis det bruges jævnligt. Læs artikel

Guide: Hold overfladen frisk

18-06-2016: Hvis bilens lak skal overleve sommerens skarpe solstråler, har den brug for hjælp. Sådan holder du overfladen frisk. Læs artikel

Guide: Samtale forebygger bilstridigheder

05-06-2016: Mange reparationstvister handler om teknik. Men en del stridigheder opstår ved uklarhed om, hvad der skal laves ved bilen. Så få en klar aftale. Læs artikel

Nyhed: Køremaskine er årets bedste brugte bil

03-06-2016: Årets Brugtbil 2016 er BMW 3-serie årgang 2008-2012, som beskrives som en næsten fejlfri køremaskine til meget rimelige priser. Læs artikel

Guide: Klassiske bilmærker kører flest kilometer

09-05-2016: Leder du efter en bil, der kan køre længe? Så bør du måske skele til bestemte mærker. Men tjek, hvad tidligere ejere har investeret i bilen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...