Find mere om:
Tag advarselslamperne alvorligt | bil.guide.dk

Tag advarselslamperne alvorligt

Nogle lamper betyder stop. Med andre kan man godt liste på værksted, advarer prøveinstitut.

Hvornår er vi der?

Mange kender børnenes spørgsmål fra bagsædet, netop som den feriepakkede bil er kørt ind på motorvejen.

Så kan det blive en lang tur, men en lang tur kan det også blive, hvis det ikke er børnene, men et af bilens alarmsystemer, der giver signal.

TÜV: Sikkerheden på spil

Også advarselslamper har det med at begynde at blinke, netop som familien tror, at ferieturen er godt begyndt. Der kan endda ske, selv om bilen lige har været til et tjek inden turen.

Og advarselslamperne skal tages alvorligt, for nogle defekter kan have afgørende betydning for sikkerheden. I nogle tilfælde bør man stoppe omgående og få bilen slæbt på værksted, mens man i andre tilfælde godt kan køre videre til et værksted, advarer det tyske prøveinstitut TÜV Süd i München i en pressemeddelelse.

Advarselslamper for olie, bremser og batteri er kendt af de fleste bilister, men i hvert fald nogle af os må nok erkende, at vi ikke lige har lært betydningen af samtlige advarselslamper udenad fra instruktionsbogen. Så er der ikke så meget andet at gøre end at stoppe og finde ud af, hvad den lysende lampe betyder.

Rødt betyder stop

Når der drejer sig om advarsler om faldenden olietryk eller manglede bremsevæske, skal om omgående standse og stoppe motoren, fastslår TÜV Süd. En påfyldning af olie kan måske løse det første problem, men bremserne skal kontrolleres på et værksted.

Men hvad gør man, hvis advarselslamperne for de blokeringsfrie bremser (ABS), airbag eller stabiliseringssystemet (ESP) lyser? En hovedregel er ifølge eksperter fra TÛV, at ved røde lamper skal man standse, mens man ved orange lamper måske kan køre videre.

Hjælpesystemer som ABS og ESP har haft positiv indflydelse på ulykkesstatistikkerne. Men biler kunne både styre og bremse, før assistentsystemerne blev standard. Derfor kan man godt køre videre, hvis en af de lamper lyser.

Få det tjekket

"Men man bør køre til det nærmeste værksted, fordi bilen vil reagere helt anderledes, hvis systemerne ikke virker. Ellers kan man risikere at blokere bilens hjul ved en pludselig opbremsning på en våd vej," fortæller Philip Puls fra TÛV Süd.

Det samme gør sig gældende, hvis advarselslampen for bilens airbagsystem lyser. Så skal turen også gå forbi det nærmeste værksted.

"Det kan muligvis betyde, at en eller flere af bilens airbags ikke udløses i tilfælde af en ulykke," advarer Philip Puls.

Nyhed: Nu kan du selv teste din bil

03-02-2015: Med en lille dongle og en app til smartphones eller tablets kan du nu selv teste din bils helbred – næsten ligeså godt som værkstederne gør med avancerede scannere Læs artikel

Guide: Dårlige vinduesviskere kan koste kørekortet

02-02-2015: FDM har testet otte forskellige vinduesviskere, og den klare anbefaling er, at man holder sig fra de billigste viskere. Læs artikel

Guide: Husk at motionere bilens batteri

06-01-2015: Det kan være en god idé jævnligt at lade på batteriet natten over og dermed få en stressfri start på dagen. Læs artikel

Guide: Tør du købe en hybridbil?

12-12-2014: Test: Hybridbilerne begynder nu at kunne ses i salgsstatistikkerne, men spørgsmålet er, om teknikken er pålidelig nok. Vi spørger FDM og et par ejere af hybridbiler. Læs artikel

Guide: Ram plet, når du skifter dæk på bilen

10-12-2014: Dæk skal have minimal rullemodstand og sikre lavt forbrug, men samtidig være sikre. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...