Find mere om:
Sikkerhedsudstyr er første skridt mod.. | bil.guide.dk

Sikkerhedsudstyr er første skridt mod selvkørende biler

Teknologi: Tesla, Volvo og Ford er klar med sikkerhedsudstyr, som gør bilen delvist selvkørende. Den udvikling munder ud i helt autonome biler.

En Ford S-Max, der selv aflæser vejskilte og tilpasser bilens fart, eller en Tesla S, som selv kan overhale, undvige forhindringer eller overtage styringen, så den følger vejen.

Sikkerhedssystemerne i nye biler bliver stadig mere avancerede. En VW Up, der med automatisk nødbremse selv kan bremse ned i byen, er allerede udbredt, mens den nye Volvo XC90 snart selv følger vejen op til 50 km/t. og kan dreje i kurver.

Sådan kører den selvkørende bil

De stadig mere avancerede systemer er små skridt hen imod biler, der kan køre helt selv. En udvikling, som internetgiganten Google forventer, vil resultere i, at de første helt selvkørende biler er på markedet for alle i midten af næste årti. Næste skridt bliver brug af informationer, der gør hverdagen lettere for føreren. Allerede i dag har Google Maps en funktion, der kan bede dig tage tidligere hjemmefra ved kø.

»En af største stressfaktorer er, når du ikke ved, hvornår du når frem til din destination. Hvis bilen kan fortælle om alle forhold på vejen og give et ankomsttidspunkt, har vi taget toppen af din stress,« forklarer Kristan Djurhuus, brancheansvarlig for Google i Danmark.

Men i fremtiden vil et system også kunne advare føreren eller bremse bilen, hvis en anden bilist kører over for rødt lys i et vejkryds.

B972040561Z.1_20150727093427_000+GAVM49NP.3-0.png

Telefon og biler

Bilerne bliver bedre til at opsamle og udnytte informationer, som kan gøre hverdagen lettere. Ford er på vej med et system, der kan aflæse førerens hjerterytme og forebygge anfald bag rattet og dermed ulykker. VW har et system, der rykker kraftigt i selen og kan bremse bilen ned, hvis føreren får et ildebefindende.

Sideløbende smelter smartphone og bil sammen. Apple Carplay og Android Auto, som nu er på vej, spejler telefonen op på en skærm i bilen som første skridt. Volvo håber at have teknologen klar i den nye XC90.

»I første omgang skal man kunne bruge de funktioner fra sin telefon, der er vigtige, når man kører – uden at fjerne opmærksomheden fra trafikken,« siger Kristan Djurhuus. Google har kørt 1,6 mio. km med selvkørende forsøgsbiler i USA. Det er uvist, om Google selv vil bygge bilerne, men firmaet vil i alle tilfælde udvikle software, der kan indsamle og håndtere informationer, og som bilindustrien kan bruge.

»Målet med de selvkørende biler er at undgå trafikulykker og samtidig spare tid for dem, der bruger mange timer bag rattet, så pendlere kan få frigivet mere tid, «siger Kristian Djurhuus.

Flere systemer

Allerede i år kan Tesla S fås med systemer, der selv kan overhale og undvige forhindringer, men også kan stoppe en overhaling og fastholde bilen i sporet, hvis overhalingen ikke kan lade sig gøre.

»Vi vil lave systemer, så chaufføren får en mere sikker bil, men samtidig kan slappe lidt mere af,« siger Esben Pedersen, pressechef hos Tesla. Grænseoverskridende Tesla

Den nye XC90 byder også på et udbygget City Safety-system, der selv bremser bilen, hvis der kommer en modkørende, og chaufføren ikke bremser ved venstresving.

»Visionen fra Volvo er, at ingen skal blive dræbt eller alvorligt kvæstet i en Volvo i 2020. Det sker hovedsageligt med systemer, der forebygger, at ulykkerne sker. Og vi vil se mere på den front,« siger Jan Larsen, pressechef hos Volvo.

Autonome biler

De er godt på vej

  • Tesla S kan snart selv overhale og undvige forhindringer. Den kan selv stoppe en overhaling og fastholde bilen i sporet, hvis overhaling ikke er mulig.
  • Bilen kan også overtage styringen og selv følge vejen. Et system, der selv kører bilen fra garagen og ud til kantstenen, må pga. lovgivningen foreløbig kun bruges på privat grund.

Test: Bestsellere falder igennem på piskesmældstest

21-10-2009: Citroen C5, Ford Kuga og Suzuki Splash dumper i piskesmældstest. 20 ud 25 testede bilmodeller sæder bør forbedres, mener FDM. Læs artikel

Nyhed: Bil og musik-teknologi smelter sammen

20-10-2009: Mange nye biler kan integreres direkte med iPod’en. Men USB-nøgler, SD-kort og Bluetooth-streaming er også med i kampen om musikelskerens gunst. Læs artikel

Nyhed: Elbiler på vej

20-03-2009: Hvordan realiteterne bliver, er stadig usikkert for nogle - mens andre fabrikanter har helt konkrete elbilplaner. Læs artikel

Nyhed: Mere sikre biler inden for få år

16-08-2015: En række nye systemer, som gør biler mere sikre og bringer os tættere selvkørende biler, bliver standard i løbet af fem år. Læs artikel

Guide: Stor forskel på firmabilernes siddekomfort

30-01-2015: Komfort: Ergoterapeut tester sæderne i de nyeste firmabiler. Her er stor forskel, selv blandt de dyreste. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...